onsdag 2. mai 2012

Holland

Forrige innlegg handlet om oransje, Nederlands nasjonalfarge. Vi holder oss i hjemlige trakter også i dag, for det er på tide å rydde en aldri så liten misforståelse av veien: Holland er ikke det samme som Nederland.

I dag har Nederland tolv provinser og et kongehus, men landet ble grunnet på 1500-tallet som Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, altså de syv forente lave lands republikk. Holland var ett av disse syv opprinnelige nederlandske delstatene, og det faktum at Holland spilte (og fortsatt spiller) en så viktig rolle både økonomisk og politisk kan forklare at det ofte blir satt likhetstegn mellom Holland og Nederland.

I dag er Holland delt inn i to provinser, Noord-Holland (med Amsterdam som største by, men nabobyen Haarlem som hovedstad) og Zuid-Holland (med Rotterdam som største by, men hovets by Den Haag som hovedstad). Samlet har de to Holland-provinsene over 6 millioner innbyggere, og legger vi til polderprovinsen Flevoland - som fungerer som avlastingsregion for Amsterdam - er Holland nesten oppe i 7 millioner. 

Flertallet av nederlenderne, de øvrige ca. 10 millioner, bor med andre ord ikke i Holland.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar