tirsdag 23. august 2011

Alkohol

I morgen besøker jeg Stavanger katedralskole. Skolen har i samarbeid med Fremmedspråksenteret opprettet en egen gruppe i arabisk. Elevene har akkurat begynt på det andre året. Selv kan jeg ikke arabisk, men ifølge faglæreren har de lært mye allerede - både skriftlig og muntlig.

Arabisk er et viktig språk for Norge. Da jeg besøkte skolen siste gang, hadde de første norske F16-flyene nettopp begitt seg på vei til Benghazi. Revolusjonen er nå inne i sin siste fase (?), og Norge har allerede lovet hjelp ved oppbyggingen av et fungerende demokrati. Da må vi kunne arabisk.

De arabiskspråklige landene er i sin diversitet og kompleksitet også et stort handelsområde, og mange norske bedrifter har kontakter i regionen. Også derfor er det en god idé å lære arabisk.

Arabisk er mer fremmed for oss enn f.eks. tysk, også på grunn av skriftspråket som virker så vanskelig å lære ved første blikk. Likevel: Det er mange arabiske ord i norsk. Alkohol (som ifølge bokmålsordboka betyr al kohl 'fint pulver') er et kjent eksempel, andre ord med arabisk opprinnelse er algebra og algoritme. Ja, hele tallsystemet har vi via omveier lånt fra Arabia.

Hvor mange arabisktalende land kjenner du?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar